Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът към производството на шафран в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив

Министърът на земеделието Кирил Вътев е поискал да бъде създаден 10-годишен план за развитието на производството на шафран в България. Това обяви пред БНР-Кърджали Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и пионер в отглеждането на културата у нас.
През 2009 г. той и съпругата му Рени купуват първите 70 кг луковици от Турция и ги раздават в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите.По думите на Тахиров, средствата, които се изкарват от един декар шафран се равняват на прихода от 300 декара пшеница или поне 70 декара лозе. 

Според него именно в шафрана е спасението от обезлюдяването на родопските села - все повече млади образовани хора от градовете се връщат към наследствените си имоти на село, привлечени от шафрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25