Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен и научен клъстер беше открит за българите в украинска Бесарабия

6
Снимка: БНУ „Българска светлица”

Образователен и научен клъстер за развитие на човешкия потенциал на българската общност в украинска Бесарабия беше открит с българска помощ в Измаилския държавен хуманитарен университет, в рамките на посещението на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов.


Компютърният кабинет за езиково обучение е оборудван със средства по проекта “Подкрепа на организации на българските общности”, съобщи за БТА Светлана Кравченко, директор на българското неделно училище “Българска светлица”, което осъществява образователната си дейност при университета. С получените средства е закупено технологично оборудване и мултимедия за училището, където се обучават около 180 деца с българско самосъзнание.

“Страната ни отделя големи средства за подпомагане на българската общност в Украйна и тази финансовата помощ ще се увеличава.Владеенето на български език предоставя възможност за подобряване на сътрудничеството на Украйна с България и подпомага страната по пътя на асоцииране с Европейския съюз”, заяви Светослав Иванов.


“Благодарение на помощта от България в нашето училище е открит кабинет по български език с компютърен клас, получихме и огромно количество учебници и литература на български език. Всичко това е признак, че България се грижи за българите зад граница”, каза Светлана Кравченко.

Врамките на събитието във фоайето на университета беше открита изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее!”.


Официалните гости поднесоха цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира в двора на Измаилския университет.

Снимки: БНУ „Българска светлица”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44
Театрално студио

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си. “ Интерактивният спектакъл разкрива културното..

публикувано на 24.08.24 в 17:20