Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът сезира съда за избора на конституционни съдии

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционни решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В мотивите си държавният глава припомня, че Конституцията задължава парламента при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според Радев тези принципи са били нарушени, което крие риск за авторитета на Конституционния съд, съобщават от пресцентъра на президентството. Президентът призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на Конституционния съд.
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков
Става въпрос за избора за конституционни съдии от квотата на парламента миналата седмица на Десислава Атанасова, дългогодишен председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, участвала в приемането на стотици закони, и на бившия съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, номиниран от ПП-ДБ. Депутатите приеха също, мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години.
Междувременно и четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха парламента да отмени решението за избора на Атанасова и Белазелков. Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян, съобщава БТА. Според адвокатските съвети при процедурата за избор законите са спазени чисто формално, тъй като двете кандидатури са внесени в последния момент без обществено обсъждане. Те изтъкват, че Атанасова няма опит като магистрат, за кратко е била юрисконсулт в психодиспансер. Според тях попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици.
Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че опозиционната парламентарна партия подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии. В интервю за bTV тя призова президента да не отива на клетвата на новоизбраните конституционни съдии, която трябва да се състои в петък, предаде БТА.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42