Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Лондон създават "Исторически сборник по математика" по идея на Христо Ботев

Снимка: 24may.bg

Група родолюбиви българи в Лондон издадоха "Исторически сборник по математика". Инициаторите споделят, че се вдъхновили от идеята на Христо Ботев, която обаче не вижда бял свят по редица причини. Учебникът бе представен в посолството на България в Лондон, а дни преди това младите автори, обединени от истинската си любов към България, основаха свое сдружение "Завет".

Идеята за сборника се заражда съвсем случайно. Един ден, живеещите в британската столица младежи попадат на статия за Христо Ботев, в която се разказва за неговия замисъл математически задачи да бъдат съставени с факти от българската история. Новото помагало ще бъде подарък за българчетата в неделните училища в чужбина.

Сред съставителите на сборника има и български историци. Един от тях е проф. Андрей Андреев от Великотърновския университет. "Тук се използва един метод от нашето Възраждане. Целта е да стимулираме не само интереса към математиката, но и към миналото на България", казва проф. Андреев пред БНР-"Хоризонт" и допълва: "Ние хвърлихме немалко усилия, имахме и спорове. Стараехме се да дадем една историческа достоверност. Българите зад граница ги обединява любовта и интересът към всичко българско – история, култура и съвременно състояние. Те го предават и на децата си. Всичко е доброволно".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александра Торлакова от Лас Вегас и музите за творческата ѝ душа

Александра Торлакова е новата звезда на българската общност в Лас Вегас. Макар да е едва на 23, и само от две години да живее и работи отвъд Океана, родената в София художничка вече се е вписала в артистичните среди на този американски град...

публикувано на 08.05.24 в 17:20
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25