Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отправи ново предложение към протестиращите фермери

Кирил Вътев
Снимка: БТА

Четвърти ден фермерите продължават почасовите блокади на пътища и кръстовища в различни точки на страната. 

Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София. 

Правителството има ново предложение към зърнопроизводителите. "За най-малките - най-много, за средните - по-малко, за най-големите - съвсем малко“. За фермерите с до 300 хектара няма ограничение за паричната помощ. Държавният бюджет може да подсигури заплащането по тази схема, увери министърът. Той добави, че за подпомагане на останалите сектори - мляко, плодове и зеленчуци са определени 150 млн. лв., по които вече има консенсус с протестиращите.

Във видео обръщение към конференцията еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви, че през 2023 г. за България ЕС е одобрил аграрна помощ от 452 млн. евро или 8,6 % от стойността на националната аграрна продукция. "Това поставя България на второ място в Европа по ефективно усвояване на тези средства", изтъкна еврокомисарят.

По време на срещата при премиера стана ясно, че представители на Националната асоциация на оранжерийните производители не бяха допуснати в сградата на Министерския съвет, защото не са били включени в списъка на поканените, съобщи БНТ. Представителите на асоциацията настояха за оставката на министър Кирил Вътев и се заканиха от вторник също да започнат протести и да поискат оставката и на премиера.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05