Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Възраждане” блокира три гранични пункта заради решението на Конституционния съд

Снимка: БТА

Активисти на “Възраждане” блокираха за два часа граничния пункт “Йовково” заради позицията на Конституционния съд от четвъртък срещу провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Съдът отхвърли искането на 49 депутати да бъде установена противоконституционност на решението на парламента, който не допусна допитването.

Няма да има референдум срещу еврото, реши Конституционният съд

Лидерът на партията Костадин Костадинов съобщи, че протестите ще продължават всяка седмица на различни места и без предварително уведомление. По думите му, Конституцията и волята на 604 хил. българи са били погазени. “Не може да продължава системното закононарушение и гаврата с Конституцията, не може да продължава нарушаването на всички основни човешки права и свободи в т.нар. българска държава”, заяви той.

По-рано днес представители на “Възраждане” затвориха граничните пунктове “Лесово” и “Калотина”.

МВР обяви организираните от “Възраждане” блокади за нерегламентирани и призова партията да спазва закона за събранията и митингите. “Предвид нарушаването на обичайния ритъм на работа и на реда около граничните пунктове полицията си запазва правото да предприеме мерки за предотвратяване и недопускане на следващи подобни противозаконни прояви”, заявиха от ведомството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35