Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Възраждане” блокира три гранични пункта заради решението на Конституционния съд

Снимка: БТА

Активисти на “Възраждане” блокираха за два часа граничния пункт “Йовково” заради позицията на Конституционния съд от четвъртък срещу провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Съдът отхвърли искането на 49 депутати да бъде установена противоконституционност на решението на парламента, който не допусна допитването.

Няма да има референдум срещу еврото, реши Конституционният съд

Лидерът на партията Костадин Костадинов съобщи, че протестите ще продължават всяка седмица на различни места и без предварително уведомление. По думите му, Конституцията и волята на 604 хил. българи са били погазени. “Не може да продължава системното закононарушение и гаврата с Конституцията, не може да продължава нарушаването на всички основни човешки права и свободи в т.нар. българска държава”, заяви той.

По-рано днес представители на “Възраждане” затвориха граничните пунктове “Лесово” и “Калотина”.

МВР обяви организираните от “Възраждане” блокади за нерегламентирани и призова партията да спазва закона за събранията и митингите. “Предвид нарушаването на обичайния ритъм на работа и на реда около граничните пунктове полицията си запазва правото да предприеме мерки за предотвратяване и недопускане на следващи подобни противозаконни прояви”, заявиха от ведомството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15