Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допитване сондира намеренията на абитуриенти от българското малцинство в Сърбия за университет у нас

На 22 и 23 февруари представят българското висше образование в Сърбия

Снимка: Гимназия Босилеград

Допитване сред завършващите ученици от гимназията в Босилеград организираха Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия, информира БТА. Целта е да се разберат нагласите на бъдещите абитуриенти за продължаване на образованието им в България и предпочитанията им към наши университети.  

През настоящата учебна година в 12 клас в Босилеградката гимназия се обучават 44 зрелостници. 32-ма от тях посещават учелните занятия на сръбски език и 12 на майчин български език. 

Абитуриенти от Босилеград, випуск 2022

Данните от допитването ще бъдат изпратени в българското Министерство на образованието, за да се вземат предвид желанията на бъдещите кандидат-студенти при разпределянето на места по определени специалности, разясни заместник-кметът на Босилеград и председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан Стойков пред местния радио-телевизионен канал. 

Правото си да се запишат в български университети по Постановление № 103, освен завършилите гимназисти от Босилеград, могат да използват и български ученици от вътрешността на Сърбия. 

На 22 и 23 февруари представители на Министерството на образованието и науката ще проведат поредната ежегодна кампания за популяризиране на българското висше образование сред българската общност в Сърбия, информира още БТА. На 22 февруари те ще бъдат в Босилеградската гимназия, а на 23 февруари – в училища в Пирот и Цариброд.

Снимки: Фейсбук страница Гимназия Босилеград
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18