Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Франция в различни области се утвърждава

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков изтъкна, че се утвърждава силно партньорство между България и Франция в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство. „Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога, отбеляза акад. Денков в Париж, по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон и подчерта, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна.

"Осъзнавам куража, който е трябвало да проявят българските власти от самото начало на конфликта, за да променят парадигмата в своите отношения с Русия. Точно върху тази основа нашите две страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента"- посочи френският президент, като наблегна на необходимостта ЕС да изиграе по-ключова роля за собствената си сигурност и да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно.

Българският министър-председател акцентира на актуалните цели на страната ни по отношение еврозоната и Шенген: "Подготвяме се за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 година и след като се присъединим към Шенгенското пространство от следващия месец, ще направим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на сухопътните граници в зоната Шенген"- каза акад. Николай Денков и благодари за подкрепата и за положителната оценка на развитието на отношенията с Франция, на усилията на правителството да развие българската държава и двустранните отношения с френската страна.  Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло, каза още Денков, цитиран от БТА.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05