Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца плетат мартеници в най-новия музей на Казанлък "Ахинора"

Снимка: БТА

През уикенда малчуганите от град Казанлък могат да се включат в работилницата за мартеници, организирана от най-новия музей в Казанлък "Ахинора", който е филиал на Градската художествена галерия. Домакините канят всички малчугани от 5 до 12 годишна възраст и обясняват защо музеят се казва "Ахинора": "Сигурни сме, че много от децата в Казанлък знаят кой е художникът Иван Милев не само защото е роден в този град, а и защото е нарисувал една от най-загадъчните картини, която е нарекъл "Ахинора", посочват организаторите. И поясняват:

Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

"Ахинора е била жена на хан Аспарух (основал България през 681г.-бел.ред.) и според една от легендите е направила първата мартеница. Това се случило, когато преди много векове ханът преминал Дунава и Ахинора изгубила връзка с него. След като дълго чакала вест, накрая тя завързала на крака на лястовица пресукан бял и червен конец, и я пуснала да лети, за да отнесе послание за здраве и любов до любимия човек" – разказват от музея една от легендите за пролетния амулет, който си закичваме на 1 март.

Вижте още: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05