Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайни срещи с пернати посред зима

Снимка: архив

Подранил предвестник на пролетта изненада жителите на село Подкрепа. Първият щъркел за тази година долетя ненадейно в хасковското село още преди жителите му да окачат мартениците. Щъркелът Данчо е подранил с цели 5 дни. Той е пристигнал на 20 -ти февруари, а миналата година се е появил на 25-ти. Данчо кацнал в съществуващото гнездо на електрически стълб до храма "Свети Пророк Илия" и веднага започнал да го подготвя за семейството си. През 2023 г. шест двойки щъркели са избрали Подкова за свой дом. Местните се надяват през следващия месец да посрещнат още много побратими и посестрими на Данчо.

Междувременно бургазлии бяха изненадани от необичайна гледка. Преди дни, сред жилищните блокове на комплекс "Лазур" в крайморския град, се появило … розово фламинго. Младият екземпляр е бил без видими наранявания и в добро състояние. Екзотичната птица била маркирана с пръстен от експерт – орнитолог и пусната на свобода в близкия резерват "Атанасовско езеро". През последните години броят на розови фламинги в Атанасовското езеро, Поморийското езеро и защитена местност "Пода" край Бургас се увеличава, съобщават от БТА. През януари миналата година орнитолози преброиха над 2700 птици, които зимуват в тези райони. 

Вижте още:

Снимки: архив, РИОСВ-Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43