Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Домакин на БНР беше Българският културен институт в словашката столица

6
Снимка: bnr.bg/sirak-skitnik

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София. 

Проф. Боян Добрев

Събитието уважи посланикът на страната ни в Братислава Васил Петков, който заедно с генералния директор на БНР Милен Митев и диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски участваха и в съвместно предаване на живо от словашката столица, излъчено в ефира на програмата за култура „Христо Ботев“.

Милен Митев, Н.Пр. Васил Петков, Константин Илиевски

За изкуството като проявление на културната дипломация говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание „Сънародник“ Деница Секуличка изтъкна значението на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там.

Деница Секуличка и Ваня Радева

Директорът на програма „Христо Ботев“ Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне на култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

Кин Стоянов, Капка Георгиева, Милен Митев, Ваня Радева, Васил Петков и Боян Добрев

По време на представянето на изложбата, предизвикала интерес както у българи, така и у словаци, генералният директор на БНР Милен Митев посочи, че за първи път програма „Христо Ботев“ прави изнесено предаване на живо от българско културно средище в чужбина. Двамата с посланика ни в Словакия Васил Петков се обединиха около мнението, че подобни инициативи са от ключово значение за имиджа на България по света и те трябва да продължат да се насърчават.

Вижте още снимки от представянето на изложбата за Сирак Скитник в Братислава и от изнесеното предаване на БНР в галерията под публикацията. 

Виртуалната изложба "Да питаме Сирака" можете да разгледате ТУК

Снимки: bnr.bg, Красимир Мартинов

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55