Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: България не подкрепя обвързването на Албания и Северна Македониия за ЕС

Снимка: Пресцентър Народно събрание

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента Линдита Никола.


Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност след агресивната война на Русия срещу Украйна, отбеляза Желязков. Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги, добави Желязков, цитиран от БНТ.

Той подчерта също, стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор "Западни Балкани/Източно Средиземноморие".

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на Отечеството си и силни привърженици за европейското бъдеще на Албания, отбеляза също Росен Желязков. Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, подчерта Линдита Никола.
Вижте още:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14