Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Снимка: БНР

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения.


"Програмата на този концерт е грандиозна, защото както нашият хор, така и българският хор могат лесно да интерпретират произведения с повишена трудност, добавяйки сценографски елементи, увеличаващи емоцията, предавана на публиката" – казват домакините на събитието в лицето на диригента на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос.

Детският хор на БНР  открива с химните на България, Румъния и Европа и тържествения прием на Българското посолство в Букурещ по случай националния ни празник 3 март. По-късно същата вечер, от 19:00 ч. местно (и българско) време, нашият състав ще  сподели сцената на концертната зала на Румънското национално радио с Детския хор на Румънското радио.


Българският Детски радиохор, под ръководството на диригента Венеция Караманова и пианистката Сиана Атанасова, ще изпълни произведения от български композитори, както и творби на Франц Шуберт, Хидео Кобаяши, Астор Пиацола. В специален аранжимент ще прозвучи и "Бохемска рапсодия" на Фреди Меркюри.


Да чуем една от българските песни в репертоара ангелогласните българчета – "Йове, малай моме" в обработка на Александър Танев.

Снимки: БНР, Радиохор на Радио Румъния 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05