Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва за българите в Западните Балкани през XIX–XXI в.

Изложба "Българите в Западните Балкани през XIX – XXI в.“ се открива днес в 15.30 ч. в галерия "Старата череша" в кюстендилското село Раждавица. Фокусът е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Албания, Косово, Северна Македония и Сърбия, разположени в част от територията, добила популярност като "Западни Балкани", съобщават от галерията. 

Представените материали са от областта на историята, езика, етнодемографията, културата и традициите на българите в региона – важни свидетелства за съхраняване и поддържане на националната идентичност и памет. 

Събитието е по проект "Българите в Западните Балкани (100 години преди и след Ньой)" към Фонд "Научни изследвания" – Министерство на образованието и науката. Базова организация – Институт за исторически изследвания при БАН. "Поканени са балканци, който обичат балканския бит и култура, който ни обединява, а не ни разделя", отбелязват още от галерията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05