Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантският натиск на българо-турската граница е под контрол

Снимка: БТА

Спад с близо около 80% на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница, е регистриран тази година в сравнение с миналата. Това стана ясно при посещението в България на Ханс Лейтенс, изпълнителен директор на Фронтекс, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов посети за първи път българо-турската граница. 

"Мигрантският натиск е под контрол", подчерта Стоянов. "България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС", каза Лейтенс на ГКПП "Капитан Андреево". Стана ясно, че служителите на европейската агенция на българо-турската граница ще бъдат увеличени тройно и ще станат близо 500. Те ще работят заедно с българските гранични полицаи, предаде кореспондентката на БНР Даниела Костова. Очаква се и пристигането на техническо оборудване, включително на 360 високопроходими автомобили. Стоянов благодари за подкрепата, която агенцията оказва на българските служби за охрана на държавната граница.

На кратка церемония министър Стоянов обяви официалното възстановяване на Гранично полицейско управление - Болярово на границата с Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00

Националната телефонна линия за деца си търси разпознаваемо лого с конкурс

Детски конкурс за лого на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 и чат приложението към нея обявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участват вдъхновени художници на възраст между  11 и 16..

публикувано на 12.05.24 в 08:15