Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков:

Азербайджан е ключов партньор за подобряване на енергийната сигурност и диверсификация

Илхам Алиев и Росен Желязков
Снимка: Пресцентър на НС

Азербайджан е ключов партньор на България в усилията й за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в регионален и европейски мащаб.” Това е заявил председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с азербайджанския президент Илхам Алиев. В Баку той е изтъкнал, че страната ни има възможност да увеличи транзитните доставки на газ както за държавите от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. 

Според Росен Желязков отличните отношения и стратегическият диалог между София и Баку имат все по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика особено след военната агресия на Русия срещу Украйна.  

Председателят на парламента припомни за подписания меморандум между оператори на газопреносни мрежи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Баку за ЕС, добавяйки, че пускането на интерконектора между страната ни и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа. 

От своя страна, Илхам Алиев е казал, че приятелските отношения между Азербайджан и България са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отваря нова страница в двустранните връзки.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00