Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Софийския университет се представи успешно на състезание по правата на човека в Дъблин

Снимка: law.uni-sofia.bg

В Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition, съобщават от Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘, цитирани от БТА. В надпреварата, отбори от цяла Европа се състезаваха за финалните кръгове, които ще се проведат през месец май 2024 г. в . в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Участниците от Софийския университет - Жанин Ал-Шаргаби, Албена Джамбазова и Едуард Кайн, с треньори Петя Аджопова и Зинети Йетим, представиха успешно устните си пледоарии в състезателни срещи с отбори от полски и немски университети и бяха удостоени с две награди. Отборът на СУ получи наградата за най-добър отбор на регионалния кръг, а Жанин Ал-Шаргаби – индивидуалната награда за най-добър оратор на регионалния кръг.

Helga Pedersen Moot Court Competition се организира от Европейската асоциация на студентите по право (ЕЛСА) в сътрудничество със Съвета на Европа. Състезанието симулира процедурите по жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и дава възможност на участниците да взаимодействат практически с Европейската конвенция за правата на човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30