Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

Петя Кокудева
Снимка: Държавен Културен Институт

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец март от 2023 г. насам, по идея на тогавашния български еврокомисар Мария Габриел, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Денят на европейските автори подтиква по-младите поколения да изследват богатството на европейската литература. В тази връзка Държавният културен институт към министъра на външните работи разпространи видео, в което ни среща с Петя Кокудева – любим писател на българчетата в страната и по света.

"Авторите са винаги по следите на някоя история. Изследвайте книгите, прочетете по малко и ако ви харесва, си ги вземете от библиотеката или книжарница" – съветва писателката, която изненадва аудиторията с персонажи от своята книга с детски стихотворения за възрастни "Малки същества", създадена съвместно с илюстратор от друга европейска държава – италианската художничка Ромина Беневенти.


Петя Кокудева (1982) определя себе си като читател и творец на детска литература, а също така и страстна пътешественичка. Завършила е журналистика и има магистратура по творческо писане. Носител е на няколко национални награди за най-добра детска книга. Нейни текстове са превърнати в песни, други са включени в учебници за началните класове в българските училища.

Снимки: Държавен Културен Институт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10