Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ. По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики. "За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът. 

Йотова допълни, че не може нищо да каже по отношение на случващото се в България, „защото днешният ден се отличава с мълчание. С тишина.“ Йотова се обърна към партиите, които участват в управлението, и обясни, че става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Тя отново изтъкна, че президентската институция е изпълнила конституционните си задължения, предава БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34