Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите ще са значителни по количество и там ще прегърми. Още преди обяд в понеделник от северозапад валежите ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно слънчево, най-късно в Източна България. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните – между 9° и 14°. В София минимална около 3°, максимална – около 10°.
Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, над 1700 m ще се образува нова снежна покривка. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 1°, на 2000 m – около минус 5°.
Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Максимални температури – между 11° и 14°. Температура на морската вода - 9°-10°. 
На Балканския полуостров с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Над по-голямата част от полуострова ще преобладава облачно време, в централните и източните райони с валежи от дъжд. Над западната част от полуострова ще настъпи разкъсване и намаление на облачността. На Балканите най-студено ще е в София – 10°, най-топло – в Атина – 22°.
На територията на цяла Европа. На Пиренейския полуостров ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в отделни райони значителни. Валежи ще има и на Британските острови, а до вечерта ще завали и във Франция. Краткотрайни валежи от дъжд ще има в източните райони от Централна Европа, но в процес на спиране. Облачно с валежи от сняг ще е на Скандинавския полуостров, Прибалтика и северната половина от Европейска Русия. Дъжд ще вали на места в Беларус и Украйна. Над Централното Средиземноморие ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На територията на Европа най-студено ще е в Стокхолм (2°) и Москва (3°), най-топло – в Атина (22°).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00