Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

След 20 години живот в Белгия художничката се завърна в родния град Пловдив с "Образ на ръба на материята"

10
Снимка: Деница Тодорова

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество самостоятелни изложби в Белгия и Европа откри преди дни дебютната си експозиция в България. В галерия "Сариева" в родния й град Пловдив тя показва нови и специално създадени за случая 40 рисунки – парчета от един монументален "Образ на ръба на материята".

Експозицията заимства заглавието на поема, написана преди години от собственика на галерията и куратор на проекта Веселина Сариева. 

"Изложбата представя много абстрактни картини, с много абстрактно звучене, но зад тях се крият вдъхновения, които идват от природата, от снимки на вода, мрамор, цветя. И всъщност "Образ на ръба на материята" е като едно двойно значение между абстрастракцията и реалистичното изображение в едно"– обяснява художничката пред Яна Пункина от програма "Христо Ботев" на БНР.

Самият живот на Деница Тодорова е преплитане на мечти и реалност, между тук и там, тогава и сега. Когато е само на 20 години тя заминава за Белгия, където завършва магистратура по живопис в едно от най-престижните художествени висши училища в Европа - Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен.

"Всъщност Белгия стана по някаква случайност. Отидох там да уча по програма Еразъм и осъзнах, че Академията е на едно много високо световно ниво. Привлече ме много съвременното изкуство, работи които не бях виждала дотогава в България и това беше мотивацията ми да остана и да завърша образованието си там. След това, съвсем естествено, цялата ми кариера и успех се случиха в Белгия. Може би по някакъв начин хората в България не са ми обръщали внимание, за да имам повод по-рано и по-често да се връщам тук“- признава Деница.

Едва в края на 2023 година тя представя за първи път свои работи в България, като част от програмата на Националните есенни изложби в Пловдив – престижен форум за съвременно българско изящно изкуство.


Въпреки че е завършила живопис, последните десет години Тодорова е отдадена на първоизточника на всяка велика картина –рисунката. Настоящата експозиция "Образ на ръба на материята" ни среща с характерните за нея рисунки с графит върху тънка хартия, с които тя привлича вниманието на професионалната общност в Европа и печели редица престижни награди и номинации за рисунка. През 2017 г. получава наградата STRABAG Artaward International, за която е избрана сред 800 художници. Няколко години по-рано е отличена с Ronse Drawing Prize, 2014 и 2015 – награда, която има над 55-годишна история.


"Имах голямо вдъхновение от техниката в скулптурата, наречена сграфито – техника за създаване на монументални стенописи в публични пространства, широко известна в Източна Европа в средата на миналия век, която се използва изключително много за украса на сгради и често може да се види по фасадите на сгради в България. Представлява поставяне на няколко слоя различни цветове мазилка, които се дълбаят и така се получава релеф и чрез цветовия контраст се търси формата. Моята техниката представлява един негативен начин на рисунък - взимам един лист, който натривам с графична пудра, правя целия лист много черен и след това отнемам, изтривам от черното и търся светлината. По този начин изграждам формите и това е моята асоциация със сграфитото"- обяснява пред БНР художничката.

И признава, че целият процес на рисуване при нея прилича на артистичен пърформанс, вдъхновен и от нейния баща, който е бил скулптор. Нещо, в което може да се убедите и сами от видео-визитката на изложбата ѝ в Пловдив.

Рисунката има сериозна традиция в България, а в момента интересът към нея се повишава значително навсякъде по света, казва Деница Тодорова. "Всъщност, рисунката рядко е била толкова широко представена в биеналета, панаири на изкуството и изложби, колкото сега"– смята художничката. Щастлива е, че все повече творци избират този подход, за да правят изкуство и все повече се организират специализирани форуми по целия свят.

Изложбата "Образ на ръба на материята" може да бъде видяна до 19 май в Галерия "Сариева" в Пловдив.

Снимки: галерия "Сариева", Facebook /Деница Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37