Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на ПП-ДБ.

Мандатът беше веднага върнат на президента Радев неизпълнен. "Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание", заяви Денков.

По думите му, българските граждани ще трябва да решат в каква посока да продължи нататък управлението на страната – "постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават".

Първият мандат, който отиде при ГЕРБ-СДС, се оказа неуспешен - той беше върнат от кандидата за премиер от първата парламентарна сила Мария Габриел. Третият мандат, според Конституцията, ще бъде връчен на някоя от останалите парламентарни сили по решение на президента в рамките на седемдневен срок.

Ако не бъде постигнато съгласие за съставянето на кабинет, след нови консултации с парламентарните групи президентът трябва да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

Съгласно наскоро внесените промени в Конституцията президентът ще трябва да избира служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39