Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Цалапица се стяга за Празник на бабека и виното

Снимка: Община Родопи

Най-добрите колбасари и винари ще мерят сили в Цалапица през този уикенд. На 30 март на открита сцена в парка на родопското село се организира Празник на цалапишкия бабек и вино. Най-известното цалапишко мезе, което се приготвя в началото на зимата по стара рецепта, е вече узряло, достатъчно изсъхнало и е готово за консумация. А каква по-добра комбинация с вкусната мръвка от ароматното местно вино!


Идеята на кулинарния фест е да се съхранят старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус. Ще се проведе състезание за най-добър бабек и за най-добро вино. Ще има и народна музика, песни и танци с участието на индивидуални изпълнители, групи и състави от цялата страна, които ще представят българския фолклор.

Организатори на това вкусно и пивко събитие са читалището и кметството на Цалапица под патронажа на кмета на Община Родопи.

Вижте още :

Снимки: Община Родопи, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05