Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да излъжеш и да се смееш за здраве и късмет!

Снимка: Pixabay

На първи април можем спокойно да се позабавляваме на чужд гръб, но при условие, че го правим с най-добри намерения. Поводът е Международният ден на хумора и сатирата, който ни напомня, че смехът е най-прекият път към справяне с предизвикателствата на живота. Затова на този ден невинната шега е напълно позволена, да не казваме и "задължителна". Та нали смехът е здраве, а "Светът е оцелял, защото се е смял"!

Единствено и само на този ден на българските медии им е позволено да ни "послъжат" съвсем легитимно, като скалъпят (поредната) нелепа новина, съдържаща скрита уловка. Миналата година наша медия съобщи на доверчивата си аудитория, че е открит еликсир за вечна младост. А преди две години учудващо много българи се вързаха на първоаприлски телевизионен репортаж за "летяща чиния", забелязана да кръжи над София. Разбира се, и през останалото време биваме "послъгвани" малко или много от медии и политици. Българинът е твърде доверчив и лесно се поддава на лъжи и измами. Но пък има силно чувство за хумор – достатъчно е да прегледаме социалните мрежи, за да се посмеем на вицове и мемета, свързани със злободневието и всичко, което ни тревожи и вълнува.


Вижте още: 

Нашите предци били убедени, че за да имаш късмет през цялата година, на 1 април трябва да излъжеш някого или теб да те излъжат. Но за да измислиш достатъчно убедителна лъжа е необходимо въображение, хумор и най-вече добро настроение. Първият ден на пролетния месец е повод да разбудим сетивата си, за да се порадваме на живота. Но внимание! Не трябва да губим нито за миг своята бдителност!


Все пак април е лъжовен месец. При него нищо не е такова, каквото изглежда! Неслучайно другото му име според народните поверия е… Лъжко или Лъжитрев, а на старобългарски месец април се казвал "Лъжуняк". Защо ли? Защото за нашите географски ширини е нормално топлите дни в началото на пролетта да подлъжат току-що порасналите тревички и напъпилите фиданки, и после зимата внезапно да ги връхлети със студове и снежни виелици, които да унищожат събуждащата се за нов живот зеленина. За да отвлекат вниманието на Лъжко, някога предците ни измисляли закачки и смешки, подобно на днешните политици, които ни заливат с обещания и лъжи.

Но пък българинът умее да използва смеха, хумора и сатирата като противодействие на измамите, страха и на абсурдния свят, който ни заобикаля. Така че нека поне на този ден се посмеем много и от сърце. Защото хуморът е висша форма на интелигентност, той е дар, който ни прави по-силни, по-щастливи и по-устойчиви. А смехът, освен че е безплатен, е единственото лекарство, за което не е необходима рецепта. Казал го е Аристотел още през IV век пр.Хр.!

Снимки: Pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05