Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Изгубени под водата” разказва истории за потопени български села

Снимка: podvodata.com

Забравени истории на потопени български села заради интензивния строеж на язовири в периода 1950-1986 г. ще бъдат показани в изложбата “Изгубени под водата”, която се открива днес в столичното културно пространство Bobbina. В нея Ралица Каменова и Стела Бизева ще представят мултижанрова инсталация, състояща се от колажи върху текстил, специално композирана звукова картина, както и видео арт.

"Не е тайна, че част от язовирите са изградени върху села, които са насилствено изселени. Подобно историческо събитие може да изглежда незначително като мащаб, но това е част от споделения разказ на поколения хора и оставя дълбок отпечатък върху живота им, който е бил безвъзвратно променен", казват авторките на изложбата. 

По време на работата си те се опират на архивни кадри, документи, фотография и звук от терен, за да пресъздадат по автентичен начин преживяното от жителите на над 40 села в цялата страна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42

Министърът поздрави за 6 май българските военни на мисии в чужбина

Достойното участие на български военни в операции и мисии на НАТО и ЕС направи България желан партньор за съвместните подготовки и учения, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност. Това каза служебният..

публикувано на 30.04.24 в 17:28