Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Българката живее в Швейцария и обича да представя българската музика и култура по света

Снимка: личен архив

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да помисли или просто да се наслади на тишината. Вярва, че чудесата са навсякъде около нас и е изключително влюбена в живота. Родена в Самоков, Диляна и до днес с удоволствие изнася концерти в родния си град и подпомага с дарения местната болница. Домът ѝ обаче е в една от най-богатите страни в Европа – Швейцария.

Нейният талант и упорита работа в изпипването на всеки детайл при интерпретацията на произведенията за пиано, ѝ позволява да бъде преподавател по любимия си инструмент в частния колеж Еглон, в един от най-известните планински курорти във френската част на държавата – Виляр Сюр Олон.

Животът на българката обаче невинаги е бил безоблачен, а предизвикателствата, които преодолява, не би пожелала на никого. Ражда две деца – момче и момиче, които отглежда щастливо до момента, в който при едно посещение в лечебно заведение, дъщеря ѝ получава вътреболнична инфекция. За съжаление, тя се оказва фатална за нея. След това идва и раздялата със съпруга ѝ, както и собствени сериозни здравословни проблеми. Откриват ѝ два различни типа тумори в мозъка. Лекарите не ѝ давали минимални шансове да живее нормално, дори ако се подложи на операция:

"Много време ми отне да се съвзема. След операцията, която проф. Венцеслав Бусарски, лека му пръст, направи перфектно, се възстанових почти на 100%, но има някакви промени в мозъка и невролозите твърдят, че може би имам множествена склероза – признава спокойно Диляна. - Дали е така или не, не знам, не обръщам внимание на това, а и музиката е велик лечител! Забелязвам, че в последните години – след моята операция, след тези наистина драматични моменти, които преживях –музиката ми се промени по начин, по който въздейства на хората много повече, отколкото преди."

Освен в Швейцария, където е вече пет години, Диляна е живяла 13 години в арабския свят, и то отново в една от най-богатите държави там – Кувейт.

"Там също работих в едно международно училище, но беше по-лесно, защото имаше много голяма българска общност от лекари и сестри, които работят във военна болница. Беше много лесно да се провеждат български мероприятия. Посолството работеше много активно, имахме кръжок по народни танци, правеха се състезания с български гозби. Всички празници се празнуваха, имаше българска телевизия, често се случваше и по улиците да чуеш българска реч."

Преместването в Швейцария вероятно е било като културен шок за нея:

"Когато се озовах за първи път тук, не се чувствах у дома си. Доста време ми отне, за да свикна – признава Диляна Христова пред Радио България. – Около мен няма много българи, затова съм щастлива, че имам някаква възможност чрез църквата (където свири на орган по време на неделните меси – бел. ред.), чрез благотворителност, чрез колежа да популяризирам нашата култура, която е хилядолетна, заслужава си да бъде опозната от повече хора."

Един от начините за това е организирането на концерти с творби от български композитори, като Петко Стайнов и Панчо Владигеров.

"През миналия декември направихме един концерт с участието на местни музиканти. Имаше един британец, който дойде специално и един поляк, с които свирихме обработки, аранжирани специално за нас от диригента Стивън Тари. Той трайно се интересува от балканските ритми и досега е направил обработки на румънски, сръбски и български мелодии, като аз все още не съм изсвирила всички неща, които е обработил – признава Диляна Христова и допълва: – Аз ги използвам дори за оркестъра, който ръководя в колежа, макар че неравноделните ритми са доста трудни. Харесват им, тананикат ги, но когато започнат да ги свирят, имаме големи проблеми с възпроизвеждането."

За мен България не е само музика, за мен България е живот и никога не забравям това, казва ни в заключение Диляна Христова.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27