Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Снимка: БГНЕС

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в икономиката, отбраната, културата и образованието. 

През 2024-та се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Рим. Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество иразвитие.


Матарела заяви, че се надява страната скоро дае пълноправен член на Шенгенското пространство. Двете страни имат сходни позиции по проблема с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище.

На 18 април двамата президенти ще посетят учебен полигон "Ново село", за да се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия е рамкова държава на формированието. Матарела и Радев ще се срещнат с български и италиански военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06