Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Снимка: БГНЕС

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в икономиката, отбраната, културата и образованието. 

През 2024-та се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Рим. Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество иразвитие.


Матарела заяви, че се надява страната скоро дае пълноправен член на Шенгенското пространство. Двете страни имат сходни позиции по проблема с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище.

На 18 април двамата президенти ще посетят учебен полигон "Ново село", за да се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия е рамкова държава на формированието. Матарела и Радев ще се срещнат с български и италиански военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39