Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

Снимка: Генерално консулство на България в Торонто/ Фейсбук

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова. Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова обясни и каква е причината организаторите да се спрат на този град:

"За моя изненада миналата година открихме, че там в една от фермите се прави кисело мляко по български стил. Заинтригувахме се защо го правят – дали има българи там, дали имат български корени. Оказа се, че тази ферма е купена преди повече от 40 години от датчани, които са решили да донесат най-хубавите неща от Европа в Канада, когато са се преселили. Едно от тях е било българското кисело мляко".

По традиция в Дните на България се представя един град от страната ни. Тази година това ще е Русе. "Културата в България я разпространяваме тук. Правим България видима в Канада", изтъкна генералният консул. 

Даниела Добрева – вицепрезидент на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, отбеляза, че повече от 20 години помагат за интеграцията на българите в Канада. По думите ѝ в тези райони живеят повече от 6000 българи. "Грижим се за по-голямата разпознаваемост на България в нашата провинция", каза тя и допълни, че тези събития създават мостове между културите, насърчават уважението и толерантността и помагат за повишаването на общата осведоменост за глобалните въпроси и различията между нациите.

През май страната ни ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър, защото 24 май ще бъде обявен за Ден на България, научихме още от генералния консул Велислава Панова.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50