Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

Жечо Станков
Снимка: БТА

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението, за да защити интересите на "Булгаргаз" и българската страна.

Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Български енергиен холдинг, но също така и на Европейската прокуратура.

Разговорът в пленарна зала обаче премина в дух на взаимни нападки.  


БСП посочи, че България губи хиляди долара на ден заради тази сделка, сключена от последното служебно правителство на Румен Радев и я определи като „една от най-корумпираните“.

Председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС заяви, че ГЕРБ винаги е искал да сделката с "Боташ" да бъде осветена, докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли.

Делян Добрев от ГЕРБ директно обвини ПП-ДБ, че защитава бизнес интересите на конкурентното на държавната газова компания дружество "Овергаз" и основателя му бизнесмена Сашо Дончев, който официално им е дарил 500 000 лв., за да фалират "Булгаргаз". Дискусиите продължават



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37