Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

Снимка: БТА

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за гласуване в дипломатическите и консулските ни мисии, както и тези извън тях, в които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели.

Министерството на външните работи не препоръчва да се разкриват секции за вота в украинската столица Киев и в Одеса
. Нецелесъобразно е и откриването на секции за гласуване в Рамала, Палестина, посолствата ни в Техеран (Иран), Сана (Йемен), Багдад (Ирак), в Пхенян (Северна Корея), Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Кабул (Афганистан).



За част от обявените за разкриване секции зад граница все още няма потвърждение, че приемащата страна е дала разрешение.
Към момента се очертава най-много секции в чужбина отново да има в Турция, в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Испания, САЩ.
В съседна Гърция за разкриване са посочени секции по курортите: Кавала, Комотини, Неамодания, Неаперамос, Никити, островите Корфу, Крит, Левката, Родос, Миконос, Тасос и други.
Окончателно ще стане ясно къде ще има избирателни секции зад граница от решение на ЦИК, което ще бъде прието не по-късно от 21 дни преди изборния ден.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10