Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Снимка: freepik.com

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г., Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното поколение българи си спомня за манифестациите в цялата страна повод Деня на труда и международната работническа солидарност. А трудът и талантът вървят ръка в традиционната представа на българина – всеки разказ за успял човек обикновено акцентира на вложения труд и постоянство, с които той е постигнал целите си.  Днес обаче образът на трудещия се в България не е увенчан с ореола на авторитетна и преуспяваща фигура. Причината е, че страната ни от години трайно държи челното място в европейската класация по най-много работещи бедни сред населението. В сравнение със средноевропейските заплати, българинът с ниски доходи трябва да работи 3 – 4 месеца, за да постигне една месечна минимална заплата в държави като Германия, Франция,  Испания. Минималният доход в България изглежда още по-минимален и заради ръста в цените, който не може да се компенсира от индексацията на заплатите. Всичко това отнема от празничното настроение в традиционно ведрия Ден на труда в България.


По данни на Българската стопанска камара, през 2023г. най-търсените кадри на пазара у нас са били основно машинни оператори и квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сходна продукция. Има глад за работници по събирането на отпадъци и в службите за чистота. Един от характерните проблеми на нашия пазар остава липсата на квалифицирани кадри за бизнеса и нуждата от внос на работна ръка отвън. Това обаче е моментно състояние, смятат младите и амбициозни хора от Българската предприемаческа асоциация (BESCO). Тя обединява над 500 иновативни компании в повече от 70 различни индустрии. Общото помежду им е, че всяка от тях работи в сферата на иновациите и използва най-модерна технология. Основната цел на BESCO е да се изгради общност от предприемачи, които чрез сътрудничество и комуникация да подобряват предприемаческия климат в България.

Александър Нуцов

"Не е второстепенна и ролята на BESCO като партньор на институциите, особено когато те взимат решения за бъдещето на  бизнеса в България" – казва  Александър Нуцов, член на лидерския екип в Българската предприемаческа асоциация:

"В момента ситуацията на пазара на труда е такава, че около 900 хил. българи нито учат, нито работят. Около 200 хил. младежи живеят на издръжка на техните родители и също не се трудят или не са студенти. И на този фон технологичният сектор се нуждае от окол. 50 хил. квалифицирани кадри, които да развиват сектора и икономиката. В общи линии за бизнеса всеки ден е битка да си намериш квалифицирани, добри служители – да запазиш своите, да привлечеш нови и качествени. В същото време, ако това се случи и дейността се развива, ще се отворят още и още нови работни места. Така че този глад е нещо, към което трябва да се гледа дългосрочно."


По думите на Александър Нуцов, дългосрочната визия на BESCО е до 15 години в България да догони средния за Европа стандарт на живот, съобразно анализ на Световната банка. За целта обаче ще е нужно бързо развитие на икономиката и използване на всички съвременни възможности. България да стане едно от най-привлекателните места за предприемачество в Европа – също е част от плановете на новото  поколение в бизнеса, посочва Александър Нуцов пред Радио България.

"От миналата година работи и един нов инструмент, насочен към висококвалифицирани предприемачи, които развиват иновация и които да могат по-лесно да преместят бизнесите си от чужбина в България, но при условие, че развиват иновативен продукт. Тук те ще плащат високи заплати и така те ще са в помощ за развитието и на нашата икономика. Обмисляме също да се въведе и виза за т.нар. дигитални номади.  Това са обикновено високообразовани кадри, които ще бъдат полезни за страната ни. Те ще имат право да пребивават тук дългосрочно и, освен че ще са потребители като нас, те ще опознаят културата, традициите и начина на живот тук и трайно ще се привържат към страната ни. Това са двете основни насоки, към които гледа Българската предприемаческа асоциация – изграждане на по-добро образование в  дългосрочен план и да намираме по-ефективни краткосрочни решения, за да привличаме нови кадри, както и повече креативни решения на проблемите, които сега са на дневен ред."


В помощ на бизнеса навлиза и изкуственият интелект. Хората трябва да бъдат по-адаптивни и да се научат как да използват технологиите като инструмент, който ще повиши качеството на работата и ще ги улесни в бъдеще – казват от BESCО. Това  ще ни отвори повече време за чисто човешките неща, но всичко отново опира до вложения сега ресурс за образование.

Вижте още:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26