Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на преводачите в България стана на половин век!

Снимка: Пресцентър

Съюзът на преводачите в България отбеляза днес с тържествена церемония 50 години от своето създаване. Съюзът е учреден на 5 юни 1974 г. от 246 души - известни на широката общественост университетски преподаватели, поети, писатели и преводачи. Сред тях са били и наши колеги от чуждоезиковите редакции на "Радио България" - единствената българска медия, която в момента разказва за България на 10 езика (броят на езиците е варирал през годините).

"Добрият преводач притежава калейдоскоп от познания за света. Той предава чуждите думи, но не ги реди като на хоро, хванати една за друга, не ги превежда механично по речник, а предава смисъл, философия, послания, въздействие“, заяви в приветствието си към българските преводачи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

В словото си тя подкрепи Съюза на преводачите за проекта му "Видимост чрез нови формати и нови публики", чиято основна цел е създаването на електронен регистър на данните за българските преводачи, които са част от културната история на България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40