Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива се почетното консулство в Монреал

Георги Паничерски е поискал да бъде освободен като почетен консул

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.
Снимка: president.bg

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от своите нещатни функции.

Паничерски е бил назначен през 2001 г. и десетилетия е работил за сътрудничеството между България и Канада както на федерално, така и на провинциално и местно ниво. Той е организатор на първите "Български дни в Монреал", бивш председател е на Българското културно-спомагателно дружество и основател и действащ председател на Канадско-българския бизнес съвет.

За своята дългогодишна родолюбива дейност Паничерски е удостоен с орден "Мадарски конник" първа степен, с почетен знак на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка" и с почетен знак на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40