Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива се почетното консулство в Монреал

Георги Паничерски е поискал да бъде освободен като почетен консул

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.
Снимка: president.bg

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от своите нещатни функции.

Паничерски е бил назначен през 2001 г. и десетилетия е работил за сътрудничеството между България и Канада както на федерално, така и на провинциално и местно ниво. Той е организатор на първите "Български дни в Монреал", бивш председател е на Българското културно-спомагателно дружество и основател и действащ председател на Канадско-българския бизнес съвет.

За своята дългогодишна родолюбива дейност Паничерски е удостоен с орден "Мадарски конник" първа степен, с почетен знак на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка" и с почетен знак на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35