Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Преди дни ядреният физик Георги Касчиев съобщи в интервю, че служители на централата са му споделили за вероятно изтичане на радиоактивна вода при ремонта заради проблем в парогенератора на блок 6, но няма такава официална информация от АЕЦ "Козлодуй". По-късно директорът на централата Валентин Николов потвърди в телевизионно интервю за инцидента, като обясни, че изтичането на радиоактивна вода, което е в резултат на човешка грешка, е в рамките на херметичната зона и няма опасност за работещите и околната среда.

В парламента Малинов заяви, че ще изиска анализ относно възможността парогенераторите за несъстоялата се АЕЦ "Белене" да се използват за АЕЦ "Козлодуй" и след това той ще прецени дали тези парогенератори да бъдат включени в списъка на оборудването, което предстои да бъде продадено на украинската страна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45