Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Снимка: mzh.government.bg

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски производители, чиято продукция бе унищожена от градушки. По първоначални данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури. Според стопаните, в района градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Тахов отбеляза, че към момента област Благоевград не е включена в противоградовата защита на земеделските площи.

Той припомни, че държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се предоставя под формата на директни помощи до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15