Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Резерватът "Юлен" в Пирин
Снимка: Facebook / NPPirin

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне. 
В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските райони ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България и Източните Родопи умерен североизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 29-30°.

Над планините
 ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 15°.

Над Черноморието
 ще бъде слънчево, но ветровито, с умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 30°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На Балканския полуостров
ще бъде предимно слънчево. След обяд, над планинските райони ще е с купеста облачност и на отделни места, главно в Карпатите ще превали, възможно е да прегърми. Температурите ще се повишават.

В Западна Европа
, в Испания и Франция се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици, но от юг ще спират. Циклонът, определящ времето там ще се премества на изток-североизток, а до вечерта в района на Алпите и Германия ще завали. На отделни места валежите ще са значителни по количество, ще има и гръмотевични бури. Облачно със слаби валежи от дъжд ще бъде на Британските острови, а на Скандинавския полуостров ще са на повече места и по-интензивни, особено в Норвегия. Предимно слънчево ще е във Финландия, източната половина на Западна и в много райони на Източна Европа; след обяд на отделни места ще е с купеста облачност и в изолирани райони ще превали и прегърми. Купесто-дъждовна облачност ще се развива през целия ден над източната част на Европейска Русия и там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В Лондон ще е 23°, в Стокхолм 22°, а в Париж 26°. В Белград и Атина 33°. Москва – 32°, а в Рим 35°. В Берлин 30°, Мадрид 27°, а в Лисабон 21°. В Будапеща 31°, а в Истанбул 30°, а в Букурещ ще е 36° , Прага 32° и Варшава 29°.

Отвъд Океана
– във Ванкувърще е 20°, а в Отава 21 °. В Сан Франциско 21°, в Ню Йорк 25°, в Чикаго и Маями 31°, в Мексико сити 22°, в Каракас 21°, в Лима и Сантяго де Чиле 17°, а в Рио де Жанейро ще е 25°. В Карачи 36°, в Риад 43° , Тел Авив 29°. В Маракеш 32, в Кайро 35°. В Мелбърн 11°, в Сидни 15°. В Окланд 15° и в Уелингтън 12°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25