Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопският град Маджарово е домакин на Фестивал на лешояда

Снимка: bspb.org

Игри, прожекции на филми, наблюдение на птици и концерти на открито са само част от проявите в рамките на Седмото издание на Фестивала на лешояда, който ще се проведе от 6 до 8-ми септември в град Маджарово. Празникът ще отбележи Международния ден на застрашената в световен мащаб граблива птица, която у нас обитава скалистите склонове на Източните Родопи.


Стартът на феста ще бъде даден още на 6 септември вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор", научаваме от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие.

В съботния ден най-младите природолюбители ще се включат в играта "Еко-приключенци търсят лешояди". Идеята е те да се запознаят с изключителния живот на тези величествени птици, както и с предизвикателствата пред оцеляването на вида им. Предвидени са прожекции на някои от най-добрите филми за диви животни със специален "лешоядски" фокус.  Посетителите ще се запознаят и с изложба "По-дивите чудеса на Родопите", подредена в Природозащитния център "Източни Родопи".  


Вижте още: 

Снимки: rewilding-rhodopes.com, bspb.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16