Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът Петър Димитров:

От 3 години няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици в цялата страна

Петър Димитров
Снимка: БТА

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров не смята, че има проблем в разполагането на измервателните станции за качеството на въздуха.

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистота на въздуха не са обективни

Преди седмица в интервю за БНР адв. Димитър Площаков заяви, че държавните институции умишлено са компрометирали системата за мониторинг на въздуха, тъй като пунктовете, на които са поставени измервателните станции, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици.

Министърът изтъкна, че конкретните локации се избират от специална работна група и вероятно ще се стигне до преместване на част от станциите. Решението ще бъде взето в началото на следващата година.

Целта на тази работна група е да намери най-подходящото място за тези станции. Например в станцията в кв. “Младост” пред последните 3 г. не е констатирано превишение на фини прахови частици и този пункт може да бъде преместен на подходящо за целта място, съгласувано с общинската администрация на София”, каза пред БНР Петър Димитров.

Според данните, изнесени от министъра, качеството на атмосферния въздух навсякъде се подобрява и тази тенденция е трайна и устойчива. Той беше категоричен, че през последните три години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в София – около 0°, а максималните –..

публикувано на 20.10.24 в 18:30

Двама младежи стават президент и вицепрезидент за един ден

Президентската институция ще бъде домакин на инициативата “Мениджър за един ден”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двама младежи ще се включат утре в работния процес на институцията. Държавният глава Румен Радев ще посрещне в..

публикувано на 20.10.24 в 17:15

Все повече хора употребяват синтетични наркотици

Има ръст на употребата на синтетични наркотици заради лесното им пренасяне и укриване, заяви Десислав Митев, началник на сектор в териториалната дирекция на Агенция “Митници” в Русе. В кратък период от време са регистрирани над 3,5 кг метамфетамин,..

публикувано на 20.10.24 в 15:58