Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът Петър Димитров:

От 3 години няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици в цялата страна

Петър Димитров
Снимка: БТА

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров не смята, че има проблем в разполагането на измервателните станции за качеството на въздуха.

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистота на въздуха не са обективни

Преди седмица в интервю за БНР адв. Димитър Площаков заяви, че държавните институции умишлено са компрометирали системата за мониторинг на въздуха, тъй като пунктовете, на които са поставени измервателните станции, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици.

Министърът изтъкна, че конкретните локации се избират от специална работна група и вероятно ще се стигне до преместване на част от станциите. Решението ще бъде взето в началото на следващата година.

Целта на тази работна група е да намери най-подходящото място за тези станции. Например в станцията в кв. “Младост” пред последните 3 г. не е констатирано превишение на фини прахови частици и този пункт може да бъде преместен на подходящо за целта място, съгласувано с общинската администрация на София”, каза пред БНР Петър Димитров.

Според данните, изнесени от министъра, качеството на атмосферния въздух навсякъде се подобрява и тази тенденция е трайна и устойчива. Той беше категоричен, че през последните три години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" започва своята работа и в България

Защитата на животните и децата в неравностойно положение, както и насърчаването на различни културни инициативи, са основополагащи за подобряването на средата за живот у нас. Около тази идея се обединяват талантливата пианистка Надежда Цанова и..

публикувано на 16.10.24 в 08:15

В Одесос откриха изцяло запазена статуя от II - III век

Уникална статуя от римския период на Одесос, предварително датирана към края на II – първата половина на III век, е намерена при изкопни работи в района на жп гарата във Варна, съобщиха археолозите от РИМ-Варна. Статуята се намирала в зона с пясъчни..

публикувано на 15.10.24 в 18:36

България се представи на международно изложение в Лисабон като голф дестинация

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Golf Travel Market/IGTM, което се провежда от 14 до 17 октомври 2024 г. в Лисабон. Това е най-голямото събитие в туристическата голф индустрия, което от..

публикувано на 15.10.24 в 16:59