Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
В неделната вечер на 7 септември небето ще ни предложи уникално зрелище, известно като Кървава луна. Става дума за пълно лунно затъмнение, при което Луната ще се обагря в огнени нюанси на оранжево и червено. З атъмнението се случва дни преди..
Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..
От днес до 12 септември НАТО ще проведе в страната ни едно от най-мащабните и комплексни учения за управление при извънредни ситуации – BULGARIA 2025, съобщи МВР. Домакин ще бъде Центърът за професионално обучение към Главната дирекция “Пожарна..
По случай днешния Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия политиците отправиха послания за единение. България празнува..
В "България днес" на 05 Септември слушайте: 02:12 - Иван Иванов и Александър Василев стигнаха полуфиналите на Откритото първенство на..
Страната ни отбелязва днес 140-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив, където на днешния..