Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
В "България днес" на 14 август слушайте: 01:08 – Актуално от България и сънародниците по света 13:09 – Как и защо българското биопроизводство става все по-малко? 24:28 – За 26-ти път в Розовата долина се провежда Празникът на калоферската..
През нощта , над по-голямата част от страната ще е предимно ясно. По-значителна облачност ще има над южните райони и на отделни места там са възможни слаби превалявания. В петък , в повечето райони ще е предимно слънчево. В Югозападна..
През последните дни по Южното Черноморие има няколко фатални инцидента с удавени туристи , съобщава БНТ. Силният североизточен вятър и мъртвото течение крият рискове за живота, особено за невнимателните туристи. На повечето плажни ивици флаговете..
В четвъртък минималните температури ще са от 16° до 21°, в София – 18°. През деня, над по-голямата част от страната ще е слънчево. В следобедните часове..
Английската граматика обърква българските ученици, защото те често пренасят нейните правила върху родния си език, каза за БТА Евелина Гечева от "Академика..
Над 40 издателства и над 30 срещи с автори ще има по време на фестивала "С книга на плажа" 2025г, който ще се проведе в Бургас от 13 до 17 август в..