Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.

  Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма Фортисимо Фамилия, които представят „Вивалди и Малкия Ото“. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция, за да ни срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката – Антонио Вивалди. За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев – Геро, който ще се превъплати в Малкия Ото, и Юлиан Вергов в ролята на Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбрани произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи концерт майсторът Павел Златаров.

  В звуковия файл можете да чуете интервю на музикалния редактор Мила Иванова с концертмайстора на Софийската филхармония Павел Златаров.

  Във втората вечер Държавната опера - Варна ще представи операта „Набуко“, превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена. В знаковия библейски оперен епос на Верди бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена – Измаел – Абигаил, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. В ролята на Вавилонския цар ще чуем баритонът с международна кариера Пламен Димитров.


  Закриващата фестивална вечер на Банско опера фест 2019 е в събота, като отново Държавната опера - Варна ще представи мюзикъла „Чикаго“. Той е създаден по мотиви от пиесата „Чикаго“ на Морин Далас Уаткинс, с музиката на Джон Кандър, а либретото е на Фред Еб и Боб Фос. Хореограф е Анастасия Неделчева. Маестро Страцимир Павлов ще застане на диригентския пулт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22