Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Eлате на празник, село Дъбрава Ви очаква

За свободата и историческата памет, за българите някога и сега, за празника на Малка Богородица и за рокфестивала „The Brava“ в края на месец септември  – за всичко това  разговаряхме в празничната вечер на 6 септември с Росен  Георгиев, кмет на село Дъбрава, община Благоевград, създател и председател на  Асоциацията за европейско развитие на българското село.

 “Денят на Съединението е специален празник. Той ни кара да осмислим какво имаме като история, доколко я познаваме и ценим, как я пазим и защо е важно да  сме единни  като народ“, подчерта Росен Георгиев. „Хората, които си избираме, трябва да дават примери в това отношение и да   насаждат чувство на родолюбие в подрастващото поколение. А това се прави само с личен пример, по никакъв друг начин“, убеден е Росен Георгиев.

Той  припомни още, че в община Благоевград са регистрирани стотици обекти от различни исторически епохи. Двегодишната работа по проекта „Топлите лъчи на Благоевградско” е дала възможност да се очертаят четири лъча – Дъбрава, Еленово, Зелен дол и Покровник с 24 туристически обекта, някои известни, други слабо познати, трети – изненада дори за част от местното население – с изключителния си потенциал и атрактивност за развитието на туризма. 

Елате на празник, село Дъбрава Ви очаква! – покани слушателите на „Ефир за приятели“ по Радио Благоевград кметът на селото Росен Георгиев. Става дума за два празника – на Малка Богородица, с традиционния курбан, и на петото издание на рок-фестивала „The Brava“ на 20 и 21 септември.

В отговор на нашия въпрос за мотивите му да се включи като гражданска кандидатура, номинирана от НФСБ  в битката за кмет на община Благоевград на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 година, Росен Георгиев поясни: „Това за мен не е спонтанно решение. Аз доста дълго време обмислям тази кандидатура. Между другото, ако не бях срещнал сериозна подкрепа от приятели, съмишленици, даже от обикновени граждани, в ежедневните си усилия за подобряване на условията на едно малко населено място и хората непрекъснато ни ми казваха, свидетелствайки за уважението към направеното от мен, че трябва да се кандидатирам за кмет на община Благоевград, нямаше да го направя.  Това ми даде достатъчно увереност,  така  че кандидатурата е достатъчно сериозна“. 


Вижте още

Елеонора Йосифова: Опазването на планините е ключово за всички

„ Много искаме всички да сме с това съзнание, че планината ни е важна и нейното опазване е ключово за всички, а не само за екологичните организации и група доброволци “, сподели за Радио Благоевград Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За Земята“. Тя е убедена, че живот без  отпадъци е постижим, нейната житейска кауза са нулевите..

публикувано на 02.10.22 в 13:45

От град Гоце Делчев – през Тропика на Козирога – до водопада Виктория

Росица Джамбазова е директор на бизнес инкубатора в град Гоце Делчев, а в свободното си време - страстен планинар и пътешественик. Нейното тазгодишно лятно приключение се нарича Намибия и Зимбабве. Защо Африка, защо точно тези държави и още страхотни истории за видяното, наученото и преживяното тя сподели за слушателите на Радио Благоевград . „..

публикувано на 02.10.22 в 13:14

„Сеч. Една възбуда“ за първи път на българска сцена – да се гмурнеш в дълбоката вода Томас Бернхард с Елена Димитрова и Явор Костов

  Във фокуса на вниманието ни е моноспектакълът „Сеч. Една възбуда” на актьора и режисьор Явор Костов – Йондин, чиято премиера беше на 27 септември в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” в София. Той е по едноименния роман на Томас Бернхард, един от най-значимите немскоезични писатели на ХХ век, а идеята и концепцията е на..

публикувано на 01.10.22 в 19:30

Един човешки живот – историята на 88-годишната Канта Станишева

Баба Канта Станишева е родена в с. Падеж. Семейството ѝ е живяло в село Драготин, от другата страна на Кулата, и след Втората световна война се заселва в Крупник.  Дълъг и труден е житейския път на баба Канта. От Крупник, където има наследствена къща по майчина линия, на 88 години тя е принудена да живее на квартира в Благоевград. След смъртта на..

публикувано на 01.10.22 в 18:27

Кирилка Димитрова представи "Незнайни пътеки"

В централната читалищна библиотека ,,Борислав Владиков” в Благоевград, този следобед  се състоя премиерата на романа „Незнайни пътеки“. Автор на книгата е Кирилка Димитрова. Тя е от ромски произход и това е вторият ѝ роман след автобиографичната книга "Орисия". И на двете книги редактор е журналистката Антоанета Гулева. „Бог е създал в своята..

публикувано на 29.09.22 в 19:24

Изплащат подпомагането за регистрираните тютюнопроизводители

От 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ, заради войната в Украйна, с утвърден бюджет от 426 млн. лева. Припомняме, че стопаните на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства ще бъдат подпомогнати с общо 204 милиона лева, а производителите на плодове и зеленчуци, сред които попадат и тютюнопроизводителите,..

публикувано на 29.09.22 в 14:35

Капанът фалшиви новини

      Руска мрежа за дезинформация, манипулации и откровени лъжи за войната в Украйна и последиците от нея в Европа, е била разбита от компанията „Мета“ /Meta/, стояща зад популярни социални мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“."По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове,..

публикувано на 29.09.22 в 10:14