Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Eлате на празник, село Дъбрава Ви очаква

За свободата и историческата памет, за българите някога и сега, за празника на Малка Богородица и за рокфестивала „The Brava“ в края на месец септември  – за всичко това  разговаряхме в празничната вечер на 6 септември с Росен  Георгиев, кмет на село Дъбрава, община Благоевград, създател и председател на  Асоциацията за европейско развитие на българското село.

 “Денят на Съединението е специален празник. Той ни кара да осмислим какво имаме като история, доколко я познаваме и ценим, как я пазим и защо е важно да  сме единни  като народ“, подчерта Росен Георгиев. „Хората, които си избираме, трябва да дават примери в това отношение и да   насаждат чувство на родолюбие в подрастващото поколение. А това се прави само с личен пример, по никакъв друг начин“, убеден е Росен Георгиев.

Той  припомни още, че в община Благоевград са регистрирани стотици обекти от различни исторически епохи. Двегодишната работа по проекта „Топлите лъчи на Благоевградско” е дала възможност да се очертаят четири лъча – Дъбрава, Еленово, Зелен дол и Покровник с 24 туристически обекта, някои известни, други слабо познати, трети – изненада дори за част от местното население – с изключителния си потенциал и атрактивност за развитието на туризма. 

Елате на празник, село Дъбрава Ви очаква! – покани слушателите на „Ефир за приятели“ по Радио Благоевград кметът на селото Росен Георгиев. Става дума за два празника – на Малка Богородица, с традиционния курбан, и на петото издание на рок-фестивала „The Brava“ на 20 и 21 септември.

В отговор на нашия въпрос за мотивите му да се включи като гражданска кандидатура, номинирана от НФСБ  в битката за кмет на община Благоевград на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 година, Росен Георгиев поясни: „Това за мен не е спонтанно решение. Аз доста дълго време обмислям тази кандидатура. Между другото, ако не бях срещнал сериозна подкрепа от приятели, съмишленици, даже от обикновени граждани, в ежедневните си усилия за подобряване на условията на едно малко населено място и хората непрекъснато ни ми казваха, свидетелствайки за уважението към направеното от мен, че трябва да се кандидатирам за кмет на община Благоевград, нямаше да го направя.  Това ми даде достатъчно увереност,  така  че кандидатурата е достатъчно сериозна“. 


Вижте още

Народната певица Соня Михайлова: Музиката сбъдва мечти

Народната певица Соня Михайлова от симитлийското село Брежани  е един от най-разпознаваемите гласове, изпълняващ традационен фолклор. За първи път запява, когато е била на две години и вече двайсет и две години песента е нейната съдба. „Песента за мен е едно удовлетворение, голямо щастие. Използвам я предимно, за да избягам от тъгата и..

публикувано на 27.01.23 в 14:27
Румен Петков

Новото обединение „Левицата“ ще се яви на парламентарните избори през април

Широкото ляво обединение, наречено “Левицата”, заяви намерението си да се яви на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 2-ри април. „Това не е формат, насочен срещу БСП или някоя друга партия, а е формат, насочен към доверието на българските граждани и хората, които имат усещането за принадлежност към род и към България.“ Това..

публикувано на 27.01.23 в 11:58
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Настоящите политически играчи сринаха напълно доверието в парламентаризма

В началото на седмицата от партия "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?". Темата коментира в седмичното предаване за политика..

публикувано на 27.01.23 в 11:30

Няма забрана за пътуване в Северна Македония

Няма забрана за пътуване в Северна Македония. Това заяви почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Радио Благоевград . Изглежда информациите от Скопие се оказаха поредната медийна лъжа. Вероятно в столицата на западните ни съседи си дават сметка, че няма как да забранят на двама евродепутати да посещават тази..

публикувано на 27.01.23 в 11:01

MINNA с нова вълнуваща песен – „Девойче“

Мина Сучева – MINNA представи новата си песен със заглавие „Девойче“. Песента съчетава български фолклор и модерни клубни ритми. MINNA споделя, че този проект е изключително вълнуващ и много скъп за нея. Официалната премиера на „Девойче“ се състоя на 24 януари.  Тази дата е избрана не случайно, тогава е роден бащата на младата изпълнителка,..

публикувано на 26.01.23 в 10:59

Крепостта „Момина кула“ – неразкритото съкровище на Неврокопско

За крепостта „Момина кула“, която се намира между град Гоце Делчев и село Делчево, не се знае много, но мястото може да се превърне в поредната туристическа атракция за региона, ако се проучи и консервира. Средновековното отбранително съоръжение е разположено на островърхо възвишение, от север и запад то е ограничено от дълбоки дерета, а от юг –..

публикувано на 26.01.23 в 10:53

„Висящо добро“ или как хора с добри сърца помагат на нуждаещи се в Дупница

Група доброволци, лекар, журналист, студенти и общественици в Дупница обединяват у силията в помощ на бездомните и социално слаби хора. От няколко години тяхната неформална задруга организира различни благотворителни акции. Една от тях е „Споделената зима е топла“, затова обличат дърветата с шалове и палта, за да може всеки, който мръзне..

публикувано на 26.01.23 в 10:39