Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eлате на празник, село Дъбрава Ви очаква

За свободата и историческата памет, за българите някога и сега, за празника на Малка Богородица и за рокфестивала „The Brava“ в края на месец септември  – за всичко това  разговаряхме в празничната вечер на 6 септември с Росен  Георгиев, кмет на село Дъбрава, община Благоевград, създател и председател на  Асоциацията за европейско развитие на българското село.

 “Денят на Съединението е специален празник. Той ни кара да осмислим какво имаме като история, доколко я познаваме и ценим, как я пазим и защо е важно да  сме единни  като народ“, подчерта Росен Георгиев. „Хората, които си избираме, трябва да дават примери в това отношение и да   насаждат чувство на родолюбие в подрастващото поколение. А това се прави само с личен пример, по никакъв друг начин“, убеден е Росен Георгиев.

Той  припомни още, че в община Благоевград са регистрирани стотици обекти от различни исторически епохи. Двегодишната работа по проекта „Топлите лъчи на Благоевградско” е дала възможност да се очертаят четири лъча – Дъбрава, Еленово, Зелен дол и Покровник с 24 туристически обекта, някои известни, други слабо познати, трети – изненада дори за част от местното население – с изключителния си потенциал и атрактивност за развитието на туризма. 

Елате на празник, село Дъбрава Ви очаква! – покани слушателите на „Ефир за приятели“ по Радио Благоевград кметът на селото Росен Георгиев. Става дума за два празника – на Малка Богородица, с традиционния курбан, и на петото издание на рок-фестивала „The Brava“ на 20 и 21 септември.

В отговор на нашия въпрос за мотивите му да се включи като гражданска кандидатура, номинирана от НФСБ  в битката за кмет на община Благоевград на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 година, Росен Георгиев поясни: „Това за мен не е спонтанно решение. Аз доста дълго време обмислям тази кандидатура. Между другото, ако не бях срещнал сериозна подкрепа от приятели, съмишленици, даже от обикновени граждани, в ежедневните си усилия за подобряване на условията на едно малко населено място и хората непрекъснато ни ми казваха, свидетелствайки за уважението към направеното от мен, че трябва да се кандидатирам за кмет на община Благоевград, нямаше да го направя.  Това ми даде достатъчно увереност,  така  че кандидатурата е достатъчно сериозна“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, н която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39

Село Струма събира 400 участници на фестивал

Над 400 участници очакват в санданското село Струма за фестивала „Фолклор с приятели“.  Организатори са Община Сандански, кметство село Струма и НЧ „Никола Вапцаров 2005“.   Фестивалът ще бъде на 20 април /събота/ на площада в село Струма. Ще се включат самодейни състави от цялата страна. В селото има много млади хора, които се занимават със..

публикувано на 11.04.24 в 10:00