Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Водата измести палмовата мазнина в сиренето

Повече вода като съдържание в сиренето за сметка на палмовата мазнина, показват резултатите от поредното проучване на Асоциация “Активни потребители“. Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е да се провери, дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

„Търсихме основно непакетирани сирена с цена до 9 лева, защото качествено сирене, няма как да бъде произведено под тази цена. Най-евтиното сирене, което закупихме беше с цена 4.40 и ние си зададохме въпроса, как може да има сирене с такава ниска цена? Значи, трябва да има някакъв заместител, който да позволи себестойността на продукта да падне дотам, че сиренето да се продава на тази ниска цена – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

Резултатите са шокиращи

„От анализираните30 проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%.Това е шокиращо, в сравнение с максималните 54% вода, които трябва да се съдържат в сиренето, според БДС” – категоричен е експертът от „Активни потребители“, според когото,след затягането на правилата за влагането напалмова мазнина в млечните продукти, сме свидетели за навлизането на нова мода, а именно намирането на нови начини за задържане на повече вода в тези продукти.

Изследването показва, че производителите използват различни добавки, които да задържат водата в сиренето. Това са така наречените Е – номера, които се използват основно в сладкарството.

Кое е по-голямото зло – водата или палмовата мазнина?

„Според нас, малко и голямо зло няма. Има етични и неетични търговци, които не обозначават на етикета влагането на добавки, задържащи водата. Следователно, нерегламентираното влагане и необявяването на тези добавки е големият проблем, там е измамата“ – споделя още Богомил Николов.

Според него, сиренето е продукт, чиято трайност произтича от баланса на водното съдържание и съответните млечно-кисели бактерии, ензими, които елиминират останалите вредни бактерии. Затова е  важно, какво е количеството на водата в млечния продукт.

Как да познаем качественото сирене?

„Ние се надяваме, да не ни се налага да го познаваме, защото внесохме до Министерство на земеделието предложение за изменение на Наредбата, относно имитиращите млечни продукти и допълването с нов показател „водно съдържание“. Ние искаме продуктите, които имат над 62 % водно съдържание, да бъдат обозначавани като „имитиращи“. Надяваме се, това предложение да бъде прието, за да може да се пресече този проблем в зародиш“ – обясни още Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да избират млечните продукти и сиренето конкретно, най-вече по цената, защото, макар и некатегорично, тя все пак би могла да ни подскаже за качеството на продуктите. Другият показател, на който можем да се доверим, е знакът за БДС, който също гарантира, че продуктите са произведени по утвърден стандарт и с истински съставки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обновените екопътеки над село Ключ привличат все повече туристи

Достъпът до природните забележителности в района на петричкото село Ключ вече е по-лесен и безопасен, след обновяването на основните екопътеки. Това стана факт още през миналата година, благодарение на усилията, труда и средствата, вложени от страна на местната власт, на спонсори, като най-големият е таксиметрова фирма от София, на Сдружение..

публикувано на 06.02.25 в 13:15

Георги Колевичин: Въпреки успехите ми, далеч съм от Еверест

34-годишният алпинист от Разлог Георги Колевичин изпълни още една своя мечта, изкачи най-високия връх на Южна Америка – Аконкагуа (6960.8 м). Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоса и е най-високият изгаснал вулкан в света. На езика на инките Аконкагуа означава Каменен страж. На 12 януари Георги с още трима българи тръгват..

публикувано на 06.02.25 в 09:53

До две седмици ще бъде готова новата детска площадка в петричкото село Коларово

Предстоят финалните дейности по изграждането на детска площадка в петричкото село Коларово по проект „Обитатели на кестеновите гори“, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Идейното предложение е на кмета на селото Евгени Мицков, чиято цел е съоръжението да допринесе за по-добра визия на входа и изхода на селото, особено..

публикувано на 03.02.25 в 13:52

Туристически паспорт и дигитален пътеводител ще популяризират забележителностите в Петричко

Младите планинари от Петрич и техните ръководители имат пореден повод за гордост, благодарение на една много добра новина, с която посрещнаха началото на новата 2025 г. Проектът „Петрич без граници“ беше избран за финансиране след кандидатстване в екологична инициатива на една от големите търговски вериги в България. Целта на проекта е да се..

публикувано на 03.02.25 в 11:33

Винарският бизнес за мен е начин да продължа 200-годишната традиция

Винарни от Долината на Струма обявяват Дни на отворените врати. Общо 15 винарни от селата Хърсово, Зорница, Плоски, Генерал Тодоров, Капатово и други, където традиционно се отглеждат лозя, ще посрещнат своите гости в дните от 14 до 16 февруари. Събитието е посветено на празника на лозарите и винарите свети Трифон Зарезан. По време на празника..

публикувано на 03.02.25 в 10:52

Отново говорим за „шопска нация“

Темата е добре позната за сръбската политика. От поне два века насам. Това понятие е измислено от Илия Гарашанин още през 19-ти век с неговото „Начертание“. Тогава започва да се развива и идеята за македонизма. Целта е откъсването на българите от Северозапада и присъединяването им към други народи. Шопите са част от българското етнографско землище...

публикувано на 03.02.25 в 09:32
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: България трябва да влезе в еврозоната без риск за икономиката

БСП участва в управлението, с фокус върху конкретни политики, а не заради разпределението на постове. Това заяви в предаването "Събития и личности" Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и член на ЕП.  Той подчерта, че предстоящият бюджет и законодателната програма на правителството трябва да отразяват приоритетите на социалистите, сред които са..

публикувано на 31.01.25 в 11:46