Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в Българиясдруженията КАЖИ и На Ти с Природата. Събитието ще се проведе онлайн, на 27 ноември, във времето от 15 до 17 ч.

„На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все повече ферми за норки се превръщат в развъдник на Covid-19, е абсолютно наложително да бъдат предприети спешни мерки и в България за забраната на този бизнес, а това може да се случи само със съдействието на политиците“ – коментира за Радио Благоевград Петя Алтимирска от Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България, един от организаторите на събитието.

 Според  думите й, отглеждането на животните, заради ценните им кожи е не само нехуманен бизнес, но и все по-опасен за човешкото здраве. Новините продължават да валят от цяла Европа за нови заразени ферми, в които не просто се установява, че има заразени работници и позитивни норки. Увеличават се и доказателствата от датските и холандски учен, че коронавирусът мутира в норките, след това се връща в хората, които ги отглеждат. Особено притеснителен е фактът, че мутиралият вирус вече е нечувствителен към разработваните в момента ваксини.

„Това е голямото притеснение и ние в момента толерираме съществуването на едни обекти, които могат да са резервоар за тази, най-опасна в момента болест. Вместо, българските институции да предприемат някакви превантивни мерки, това да не се случва, да се намали огромната щета върху хората в България от този вирус, ние сме свидетели на едно пълно мълчание, което продължава месеци наред по тази тема. Явно трябва да измерваме щетите с човешки жертви, за да могат политиците да обърнат внимание на проблема. Ето затова правим тази Кръгла маса“ – уточни още Петя Алтимирска.

Тя обясни, че е изключително трудно в момента да се стигне до действащите политици. Към повечето от тях вече са изпратени покани за участие в онлайн дискусията. Вече има потвърждение от представители на 7 различни партии, които евентуално биха участвали в следващото Народно събрание.

„От политиците зависи да се вземе бързо решение за ликвидирането на този риск. Ние направихме една платформа, чрез която всеки може да изпрати своето становище до компетентните институции. Вече са изпратени над 1600 писма, има реакция, някой от институциите връщат отговор, но препращат въпроса към други институции, те към първите и така се въртим в един омагьосан кръг“ – съобщи още Петя Алтимирска.

Според нея, целта на събитието е то да не се политизира, а да има участие от широка група политици, които биха поели някакви ангажименти.

Всеки, който има желание може да наблюдава на живо или да участва в онлайн кръглата маса, чрез Фейсбук страницата на Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36

Магазин за вещици и още нещо…

В света на приказките – на феи, вещици, метли и шапки, там ни пренасят екип от дългогодишни приятели, съидейници, художник и музикант - Мадлен и Моисей. Имало едно време…, така започва всяка история, като някъде по средата главните герои са осенени от гениална идея, от която, вместо да им поникнат крила, в този случай, се появяват летящи..

публикувано на 18.10.24 в 12:59

Хатидже Сирачка: Всички сме „В скута на времето“

Хатидже Сирачка е на 46 години, майка на две деца и баба. Родом е от якорудското село Черна Места, но е учила в Белица, където среща и любовта, в лицето на своя съпруг и остава там със семейството си. Имала е собствен бизнес, после е работила като рецепционист, но писането винаги е било неразделна част от живота й. Така се стига и до издаването на..

публикувано на 18.10.24 в 12:23
Снимка: Кети Тренчева

Георги Касапинов: Вярата е единственото, което ни обединява да си помагаме в трудните моменти

Доброволци обединиха усилията си и обновиха емблематичната за Банско камбанария на църквата „Света Троица“. С доброволен труд и безвъзмездни дарения, само за три дни, те смениха вече разпадналите се керемиди на 30-метровата кула, които не са подменяни от 1994 година насам. Екипът от доброволци, воден от иконом Георги Касапинов, успешно..

публикувано на 18.10.24 в 12:01

Стартира програмата „Дигитални деца“

Рекордни близо 300 хиляди сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. „ За съжаление, основна част от сигналите са свързани със сексуална онлайн експлоатация и изнудване на деца. Имаме сигнали за финансови измами и на двете линии, които управляваме –..

публикувано на 18.10.24 в 11:43