Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока. В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“.  

„Троловете са най-голямата напаст – както в социалните мрежи, така и в Интернет пространството като цяло. Основната им цел е да създават хаос и да тровят атмосферата. Щетите от тяхната дейност могат да варират от психически тормоз до измами в личен план, или съсипване на бизнес и кариера. Полето на действие на троловете е най-разнообразно. Те могат да ни примамят да водим глупави и безсмислени дискусии в социалните мрежи или да публикуват умишлено обидни и противоречиви мнения.  Всички сме срещали фрази „не съм расист, но не харесвам цигани“, или нещо подобно. Т.е. тролингът  е форма на кибер тормоз. Това са хулиганите на социалните мрежи, които тровят всичко – от Фейсбук и Инстаграм до нашите имейли“ –  така коментира темата тролове  гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“.

Гл. ас. д-р С. Петрова

Можем да ги познаем по това, че  те са потребители, най-често с нови профили в социалните мрежи, които комуникират  като използват съобщения, които са извън темата – емоционални съобщения, за да вбесят хора или цели групи и да започнат онлайн война. „Някои тролове се „разхождат“ в Интернет пространството, търсейки „битка“, в която да се включат, докато други щурмуват на глутници  профили или форуми, за да разрушат дискусията и да прокарат собствените си теми. Много често получават и заплащане за това.“

Има „фабрики за тролове“ по цял свят, има и много статии напоследък, жуналистически разследвания или откровения от хора, които са попаднали в такава структура. „За България не бих могла да кажа със сигурност, но като хвърлим един поглед върху пространството в социалните мрежи, виждаме, че е пълно за съжаление с такива профили“.

Троловете се използват за политически цели в цял свят  – използват се фалшиви профили, за да се омаскари съответния противник. „Това сякаш се превръща в новата актуална професия. Троловете буквално могат да съсипят нечия кариера, бизнес, те могат да съсипят и личния ни живот като ни въвлекат в измама за връзка, в илюзията, че имаме връзка с приятел или романтична половинка в интернет и след това буквално да попаднем в капан. Този тип тролинг на фалшивите профили може да го разгледаме като форма на фишинга. Фалшиви профили, които се опитват да ни събудят доверието и в крайна сметка да ни ограбят, изнудват и т.н. „

Основен белег на троловете е да не се представят с истинските си имена. 


По какво можем да ги разпознаем? 

„Ако разгледаме профилите им в социалните мрежи ще видим снимки на залези, котета, цитати, мъдрости, т.е. няма никаква лична информация за този човек. Или ако има снимки, те са с лошо качество. Троловете нямат много приятели в интернет, списъкът е кратък и те се активират по  определени теми, които са актуални в момента – най-често политически. Ще ги различим по това, че ако се опитаме да ги заговорим в лични съобщения – не отговарят.“

Какви трябва да бъдат действията ни срещу троловете?

„Първото основно правило е да не ги „храним“, т.е. да ги игнорираме. Това може да означава да излезем от разговора, да ги блокираме, да ги докладваме. В никакъв случай не трябва да се хващаме на въдицата на троловете.  Това понякога е трудно, защото те използват актуални теми, опитват се да ни разгневят, да ни ядосат, но основното, което трябва да помним е да не им се даваме. Може да пожелаем да „воюваме“ с тях чрез клавиатурата си, те се хранят от нашия гняв, разочарование, или от нашата досада. Това означава, че колкото повече се ядосваме, толкова по-силни стават те. Добре е да се предприеме промяна в настройките за поверителност на личния профил в социалните мрежи и докладване поведението на съмнителен профил в сайт или на платформата, на който е коментирал. Това е най-разумната реакция, а най-предпазливата е да не приемаме покани за приятелство от хора, които не познаваме в реалния живот, или поне не са приятели на наши приятели. Защото това може да ни вкара в капана на фалшивите профили.“


Има известна разлика между троловете, които тровят дискусиите като се опитват да ни ядосват, и фалшивите профили на измамници в социалните мрежи, които се опитват да ни влязат под кожата и по този начин да вземат лични данни от нас.

„Това са профили, на които има снимка на красив мъж или жена,  често нямат лична информация, или е трудно проверима. Например в категория образование са написали: завършил съм университета на живота. Този тип фалшиви профили коментират най-често лични статуси, отколкото обществени теми. Те търсят личен контакт, харесват статусите ни, т.е. статусите на потенциалната жертва и пускат съдържание със сходни интереси, навлизат в личното пространство на човек и се опитват да изградят лична връзка. Възможно е да поискат лични интимни снимки от жертвата си, които след това да използват за изнудване“.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с  гл. ас. д-р Силвия Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19