Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ден на спортната младост на Благоевград

  Съботният ден бе особено оживен  от емоции, скорост и надпревара в Спортния интернат в Благоевград. Докато  на изкуствения терен  момичетата на футболния „Пирин Лейдис“ провеждаха редовната си тренировка, на пистата около игрището  – с много настроение, масовост и добра организация – се проведе лекоатлетическият празник „Децата на Благоевград“.

  Организаторите – Община Благоевград и лекоатлетически клуб „Джордан“, включиха в състезателния ден 5 дисциплини: бягане на 60, 300 и 600 метра, смесена щафета и дълъг скок. Идеята – да се  мотивират младите хора за физическа активност, намери своята перфектна реализация. Над 100 ученици от всички благоевградски училища, състезателите на ЛК „Джордан“ и група от 14 лекоатлети от Кюстендил участваха в надпреварата.

  Душата на това състезание – като инициатор и водещ – отново бе треньорът по лека атлетика Йордан Янев. Той умело съчета спортния си професионализъм  и уменията си на радиоводещ. Извън сценария, ако изобщо е имало такъв, той се обърна към огромната група млади лекоатлети с думите: ”Знаете ли, че защо тази нощ се събудих в 2 часа? Няма как да знаете! Сетих се,че навършвам 50 години в леката атлетика, половин век на пистата! На 15 септември 1971 г. постъпих в Спортното училище в Пловдив. Е,сега искам да ви видя какво можете!“.

  След спонтанните аплодисменти, изпратили тази кратка и емоционална реч, кметът на община Благоевград  Илко Стоянов награди победителите в първата дисциплина – смесената щафета.

  Състезанието продължи с напрежение, хъс и борба със секундите. Но днес водещ бе  олимпийският принцип: важното е да участваш. Има един краен победител – спортът.
Галерия

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21