Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли завършен ремонтът на пътя до Златолист

Има вероятност, ремонтът на пътя Катунци – Златолист, да не бъде завършен. Затова сигнализираха слушатели на Радио Благоевград, които очакват проблемът с достъпа до едно от най-посещаванети села в община Сандански, да бъде най-накрая решен.

Припомняме, че в село Златолист се намира храмът „Свети Георги“, където е живяла лечителката Преподобна Стойна. Достъпът до там обаче, доскоро беше много труден, заради лошото състояние на пътя. От септември, миналата година, започнаха ремонтите дейности на около 6,8 километровата отсечка, които са пред застой.

До момента, само на около 400 метра в началото на пътя при село Катунци, има поставен асфалт, останалата част от отсечката е настлана с пласт чакъл и е все още незавършена. Основната причина е липсата на средства за цялостно асфалтиране. Това сподели по време на репортерската ни проверка, техническият ръководител на обекта, Сотир Костадинов.

В момента само чакълираме. Нещата са в застой, защото трябва преоценка на финансовата рамка на проекта. Затова трябва да попитате Община Сандански въпреки че, парите се отпускат от държавата, но те трябва да поискат още средства за асфалтиране на пътя, защото тези са недостатъчни. Иначе, ние трасето сме го прокарали, първия пласт чакъл сме го поставили, остава да се направят канавките на около 3 киломентра път и спираме, чакаме решение. Ако се осигурят пари за асфалтиране, пътят може да е готов до края на лятото. Предполагам за месец, месец и нещо, да го приключим“ – уточни още Сотир Костадинов.

 Малко над 4 милиона лева са заложените средства в договора за ремонтиране на пътя Катунци – Златолист. Но, заради инфлацията през последната година и поскъпването на всички основни материали, тези пари се оказват недостатъчни. 

Според кмета на Община Сандански Атанас Стоянов, този път е от съществено значение за развитието на туризма в района. Това е една от основните причини да се търсят възможности за реновиране на пътната отсечка.

Проблемът, както на този, така и на други подобни проекти, са инфлационните процеси, поскъпването на строително – монтажните материали, най-вече на асфалтовата и бетонната настилка. Това създава изключително сериозни затруднения на фирмата – изпълнител, на Общината и на всички подобни обекти, но търсим възможности за актуализация на цената на договора, за да може, този така важен за всички ни пътен участък, да стане реалност. В същото време, очакваме промяна на Закона за обществените поръчки, за да може всичко да бъде, освен целесъобразно и законосъобразно“ – коментира за Радио Благоевград кметът на Община Сандански Атанас Стоянов.


Според бившия кмет на Катунци Героги Коцев, завършването на ремонта на пътя е много важно за района, който е със затихващи функции.

Това място, дадено ни от Бога, е една надежда за района, както за развитието на някакъв вид търговия или за туризъм. Не се надяваме да станем кой знае каква туристическа дестинация, но поне това, което имаме, да можем да го използваме. А до едно място, за да стигнеш, най-важното е пътят. Дано се намерят начини да се завърши този ремонт, защото нещо, което е направено и накрая не се запечата с асфалт, това означава, че парите да дадени на вятъра. И, ако сега са нужни едно количество пари, то след време ще бъдат необходими много повече, затова се радвам, че обръщате внимание на този важен за нас проблем“ – сподели Георги Коцев.



Дали парите не стигат или организацията е слаба, не знаем, но така се замрази всичко. Казаха, че пари има осигурени, но защо ремонтът спря, не можем да си обясним“ – коментираха жители на Катунци, които също се надяват, скоро пътят до село Златолист, да бъде окончателно завършен.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45